Empire Strikes Back – moderne forfilm

Verden flytter sig og nye muligheder opstår, og måden du sælger en vare på flytter sig ligeledes. Et eksempel er forfilm. Førhen var de mere lige på og larmende og hårdt klippet. De skulle vise så meget forskelligt fra filmen på så kort tid som muligt. Og kommentarstemmen var glad, dåseagtig og den var også larmende.

Moderne forfilm er mere stemningsfyldte og tematiske og indledes gerne “In a world/town/time/age/dungeon…”. Derfor er det sjovt, når en fan laver en ny udgave af forfilmen til “Empire Strikes Back”. Den oprindelige er, som de var dengang. En masse klip fra filmen, hvor figurerne præsenteres på heltemåden, og der er også plads til et par nye figurer, så det hele bliver lidt mere spændende.

Den nye version kredsen mere om figuren Luke og hans skæbne. Kejseren og Darth Vader har planer med ham, og bruger hans venner til at lokke ham i fordærv. Alene dér bliver fokus meget mere personligt og alvorligt. Til gengæld kan du, med rette, kristisere den moderne forfilm for at afsløre for meget af handlingen og for mange overraskelser. Og det er også meget typisk for moderne forfilm. Der er for lidt overladt til fantasien – eller tilfældighederne. Der skal jo sælges billetter.

Empire Strikes Back – moderne fanforfilm

Empire Strikes Back – oprindelige forfilm

Fordelingen af velstand

Nu har jeg set denne video en del gange. Fordi den er godt lavet og får illustreret noget kompliceret på en overskuelig måde. Men mest fordi at budskabet er så sindssygt foruroligende. Er det virkelig nået dertil, at de “velhavende” har så meget, at det dårligt kan illustreres og de fattige falder helt falder ud af grafen?

Alphabeat

Jeg kunne lide Alphabeat fra første færd, da jeg så dem lukke festen med et brag ved uddelingen af Boogie Prisen i 2008. Her var et band med den rette lyd, entusiasme, performance og spilleglæde. I hvert fald efter mit hovede. Stor var min glæde, da jeg opdagede, at hele deres album var mere fra samme skuffe. Ingen tvivl om, at de kunne slå igennem på verdensplan, hvilket yderligere blev forstærket af, at de fik tildelt både priser og høje hitlisteplaceringer. Hele bandet flyttede da også til London for at arbejde på deres internationale gennembrud.

Men ak, her går det galt. I mine øjne skal der ikke ændres noget som helst ved Alphabeat. Hele pakken af band, musik, sange og deres hele ungdommelige glæde og optræden er i orden. De skulle bare eksponeres til resten af verdenen. Bevares, deres videoer kunne være bedre, men det er en del af deres charme. Musikken er god, iørefaldende og glad og har en friskhed og en sprødhed, hvor man rent faktisk kan høre, det er et band, der spiller. Det er noget jeg i den grad savner i moderne popmusik, hvor alting lyder ens, og som det er lavet den samme håndfuld personer. Det hele svæbt ind i et overproduceret fløjlstæppe af blød vellyd uden nogen kanter overhovedet.

Læs mere ...Alphabeat