Wikipedia


Wikipedia.org er den nettjeneste der vil ændre verden. Hvis man skal pege på lige netop én. Det er der flere grunde til. Den mest oplagte er jo, at Wikipedia et online-leksikon og at alle leksika er fede. Derudover er Wikipedia som leksikon et fremragende et af slagsen. Desværre er det jo ikke en garanti for at være bæredygtig på nettet. Hvis der ikke kommer penge i kassen, så må tjenesten lade livet. Måden at få penge i kassen er typisk enten via decideret betaling for tjenesten eller ved at bruge (irriterende) reklamer. Det er ikke altid vellykket.

Derfor er det glædeligt, at Wikipedia har formået at vise, hvor langt man kan komme med donationer. Helt frivillige donationer fra helt almindelige personer, som synes, at Wikipedia er værd at støtte. Det bemærkelsesværdige er, at det er mange små donationer, der driver værket, og ikke en håndfuld klækkelige firmadonationer. Donationerne til Wikipedia er typisk på et par hundrede kroner. Og det giver altså mange penge, når det lægges sammen. Wikipedia koster ca. 5 mio. $ om året at drive, og det har de, indtil videre, kunnet hente hjem med donationer.

Det jeg holder meget af ved hele den model, er tanken om at flere løfter i flok. Og det gælder hele vejen rundt for Wikipedia. Artiklerne skrives og vedligeholdes af frivillige. Driften finansieres af frivillige. Og det overordnede mål er at give det tilbage til alle helt frivilligt. Det bagvedliggende tanke er at information er en menneskeret, og derfor skal den være gratis. Og her vender vi tilbage til min påstand om, at Wikipedia vil ændre verden. Viden er magt og Wikipedia generer viden og spreder den, og derfor vil magten fordeles ud til alle. Det kan jeg godt lide, og jeg har da også doneret et bidrag til Wikipedia.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.