Triquetra

Triquetra med en indre cirkel.
Triquetra med en indre cirkel.

Jeg interesserer mig en del for symboler, logoer og andre enkle grafiske udtryk. Og som en naturlig forlængelse af forrige indlæg tænkte jeg, at det ville være naturligt at tage fat i et lækkert stykke grafik i form af et symbol. Valget er faldet på Triquetra. Du kender nok symbolet fra serien Charmed/Heksene fra Warren Manor. Det er mest kendt som et hedensk symbol, men bruges også af den kristne kirke til at repræsentere treenigheden.

Det jeg godt kan lide, er den måde, hvorpå tre halvcirkler er viklet ind i hinanden. Ja, der er faktisk kun tre halvcirkler, men fordi symbolet er så sindrigt og dog enkelt skruet sammen, så ser det ud af mere. Så det kombinerer figurerne cirklen og trekanten uden dog at ligne nogen af disse. Som prikken over i’et er der often en cirkel rundt om det hele der forener både betydningen og symbolet. Derudover opstår der også en fiskeform, når halvcirklerne overlapper hinanden. En sådan hedder en Ichthys og er et meget vægtigt symbol, da fisk er blevet tillagt stor betydning gennem tiden, særligt af kristendommen. Eksempelvis er næsten alle disciplene fiskere og Jesus mangedobler to fisk for at give mad til de mange tusinde tilhørere på bredden af Tiberias.

Det er dog oprindeligt et keltisk symbol, hvor det repræsenterer den tredelte Gudinde eller de tre livsfaser i en kvindes liv: jomfruen, moderen, den gamle kone. Faserne repræsenteres også i månens tre faser med den tiltagende måne, den fulde måne og den aftagende måne. Igen en symbolik med cirkler og halvcirkler.

Men i hele taget bliver triquetra-symbolet brugt i alle mulige former for treenigheder. Det kan være liv, død og genfødsel eller de tre aspekter af menneskelivet: det fysisk, mentale og det åndelige. Eller i alkymien: svovl, kviksølv og salt. En triquetra regnes også for at være et beskyttende symbol.

Uanset hvad, så er det et smukt og enkelt symbol og modsætning til andre symboler,  f.eks. svastikaet eller et pentagramet, så har triquetra altid symboliseret godhed. Og det er jo ikke så skidt

2 tanker om “Triquetra”

  1. Også tegnet for 666. Som Led Zepplin bruger på deres og måske mest kendte plade.

    Selvfølgelig den 4. Med blandt andet Stairway To Heaven!

    1. Jo, der er sikkert nogle, der har misbrugt symbolet i den sammenhæng. Og siden der altid er nogen, der vil klistre Satan på stort set hvad som helst, så er triquetra heller ikke gået ram forbi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Login