Filmklichéer

Når skjorten forsvinder helt, bliver helten usårlig.
Når skjorten forsvinder helt, bliver helten usårlig.

Når en filmanmelder virkelig skal føre kniven, vil han ofte påstå, at en film er fyldt med klichéer, er klichepræget eller lignende. I betydningen, at filmen er forudsigelig, kedelig og spild af tid. Men faktisk kan vi ikke undvære klichéer. De fleste historier ville falde sammen uden en vis form for forudsigelighed og her er klichéer uundværlige. Der er en vis tryghed for tilskueren i at kunne forudsige det næste, der sker. Derudover er der mange genrer der er helt afhængige af disse klichéer. Jeg kunne nævne westerns (den ensomme rytter i solnedgangen), actionfilm (eksplosioner, biljagter) og romantiske komedier (dreng møder pige, de bliver taget fra hinanden og finder hinanden igen). Udfordringen for forfatteren og instruktøren er at bruge disse klichéer på en ny måde eller sådan, at de ikke virker som klichéer.

Men der også en masse klichéer, som vi ikke ikke lægger mærke til eller bare accepterer. Igen fordi det er vis tryghed ved, at de er der. Det ville ikke være det samme uden, men når de bliver hevet frem og udstillet, så er de ret morsomme. Tag disse eksempler og giv mig ret i, at det faktisk er ret sjovt:

Fly
Når der er turbulens, så vil kabinelyset altid flimre.

Eiffeltårnet
Er synligt fra alle vinduer i Paris.

Bar overkrop
Hvis helten mister skjorten eller den bliver revet af ham, så bliver han usårlig.

Sværdkamp
I alle sværdkampe vil kameraet panorere væk, så man kun ser de kæmpenes silhouetter. Helten vil altid forsvare sig, mens han går baglæns op ad en trappe. Helten vil altid placere sig på et bord, et klaver eller et andet møbel, så skurken kan svinge sværdet mod hans ben, hvilket helten med lethed hopper over. Helt og skurk vil altid på et tidspunkt i kampen stå ansigt til ansigt med klingerne mellem sig og svine hinanden til.

Telefonsvarere
Der er altid tre beskeder på en telefonsvarer. To ligegyldige og så opkaldet fra skurken, som ofte bliver afbrudt. De to første beskeder er næsten altid fra heltens mor, der synes han ringer for sjældent, og en veninde, der gerne vil ses igen.

Opkast
Figurerne kaster altid op på toilettet. Aldrig på gulvet.

Graviditet
Alle gravide kaster op og den gravide ved aldrig selv, hun er gravid, men bliver gjort opmærksom på det af andre pga. af opkastningerne. Helten bliver altid overrasket, når heltinden er gravid. Som om han intet havde med det at gøre. Den gravide føder altid inden filmen slutter.

Hoste
Der bliver aldrig hostet, undtagen hvis en person er uhelbredeligt syg og snart vil dø.

Tvillinger
Den ene af et sæt enæggede tvillinger er altid ond.

Hunde
Hunde kan altid genkende skurken og gør eller knurrer ad ham.

Smerte
Helten kan klare alle former for smerte og tortur uden at problemer, men skriger og vrider sig, hvis heltinden prøver at rense hans sår.

Mundharmonika
I alle militærdelinger er der altid en, der kan spille mundharmonica.

Hængebroer
De kan holde til alt undtagen, hvis en kvinde træder ud på dem, så vil et af brædderne knække. Brædderne rådner altid hurtigere end rebene, der holder broen.

Mareridt
Personer, der har mareridt, sætter sig altid ret op i sengen i stedet for at ligge og stønne.

Vinduer
Helten skyder aldrig gennem et vindue. Han smadrer det altid først.

Og sådan kunne jeg blive ved. Læs mere på the Movies Cliches List.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Login