Morten Harket

I søndags var der en fremragende temaaften fra DR2 om 80’er-musik. Jeg sad selvfølgelig limet til skærmen, da min musikalske bevidsthed og (til dels) smag, blev skabt af musikken i firserne. Den musik vil altid stå mit hjerte nærmest. Der var et dokumentarprogram om a-ha’s kamp for et gennembrud. Naturligvis med sangen Take on me. Det der altid slår mig, når jeg ser den slags, er, hvor svært det kan være at bryde igennem som kunstner. Selv når talent, bandmedlemmer, musikken og det hele har den kvalitet, der skal til. Nu er Take on me ikke et nummer, jeg er så vild med. Det er en klar hitsang, men der er lidt for meget synthezizer-bibbob over det og teksten er underlig. Men efter meget hårdt arbejde og temmelig meget held, får de lavet den fantastiske Take on me-video, som, den dag i dag, stadig er imponerende. Det var før cgi gjorde sit indtog, så det hele er håndtegnet, hvilket ville være utænkeligt nuomstunder.

Men nu skulle det jo helst handle om Morten Harket. Jeg har på fornemmelsen, at han er en meget intuitiv eller ligefrem spirituel person. Han er i hvert fald meget introvert, genert og anti-selvfed – på trods af hans utrolige star quality. Under alle omstændigheder går historien, at han hørte Pål og Magne til koncert og tænkte, at det simpelthen var skæbnens vilje, at han skulle synge i det band. Det endte han jo så også med og når de andre tvivlede, så var det ham, der troede på projektet a-ha, selvom han kom ind fra sidelinjen.

Jeg har en svaghed for gode sangere. Er sangeren god er musikken eller genren sekundær for mig. Morten Harket er på det punkt i sin egen klasse. Hans stemme ligner ingen andres, og den lyder som om den er på grænsen til falset, men det er bare sådan, den lyder. For hans vokale spændvidde og kontrol er stor. Hans stemme lyder hjemmevant, uanset om han synger dybe eller høje toner, og der er tydeligvis bund i stemmen. Den er aldrig ved at knække. I øvrigt har han rekorden for længste tone i en sang. I nummeret Summer Moved On holder han en tone i 20,2 sekunder.

Onde tunger vil påstå, at han ikke kan synge sådan i virkeligheden, men i gruppen dk.kultur.musik siger de, der har set a-ha live, at det kan han. Det tror jeg også han kan.

4 tanker om “Morten Harket”

 1. jeg har bådet hørt og set ham. og jeg er stor a-ha
  fan, og for mig lyder det som om, at han har mistet meget af sin stemme i 90″, for hvis man hører noget tilbage fra 80″erne kan han sagtens synge. men hvis høre nået af hans live musik nu, lyder det som om at han synger falsk. man kan f.x.
  høre TAKE ON ME live fra 80″erne inden på youtube
  og så også høre den fra 2004. der er der en kæmpe forskel. det er som om han har mistet sin lyshed i
  stemmen.

 2. Er enig i hvad Otto skriver.
  Morten Harket har mistet lidt af sin flotte røst. Om det er fordi han ikke stemmetræner..or whatever?

  Jeg var i Vega i 2002, og han sang fantiastisk der. Det skal siges!

  Nogengange udstråler, den ellers lækre mand, samme energi som en snegl, ved koncerter.

 3. Hey,

  Nu har jeg set a-ha live omkring 10-12 gange (jep, rejer også gerne til Norge eller Tyskland), og jeg kan berette at han ikke altid synger lige kønt…for nu at sige det mildt;-) Til gengæld er der ingen der kan slå ham på en god dag. Og jeg er også enig i, at han sang super i Vega i 2002.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.