The Prestige – Are you watching closely?

The Prestige

Every great magic trick consists of three acts. The first act is called “The Pledge”; The magician shows you something ordinary, but of course… it probably isn’t. The second act is called “The Turn”; The magician makes his ordinary some thing do something extraordinary. Now if you’re looking for the secret… you won’t find it, that’s why there’s a third act called, “The Prestige”; this is the part with the twists and turns, where lives hang in the balance, and you see something shocking you’ve never seen before.

Ovenstående bliver udtalt af Cutter. Han er, hvad der i magikerkredse kaldes, en Ingénieur. Han udtænker og konstruerer tricks til magikere. I citatet forklarer han, hvad der får en illusion til at virke og hvorfor. Samtidig antyder han, at det ikke er uden grund at tredje akt, kaldes the prestige. The prestige er illusionens højdepunkt og her hvor magikeren stråler og høster publikums hyldest over sine evner. Noget der har stor betydning for historien i filmen.

De to spirende magikere, Angier og Borden, starter med Cutter som hjælper og Angiers kone, som assistent. De laver et klassisk nummer, hvor Angiers kone skal bryde ud af en vandtank. Ved et uheld (måske) bliver hun bundet forkert og drukner. Angier giver Borden skylden og de er fra da af både fjender og rivaler. De prøver både at gennemskue og obstruere hinandens numre, hvilket bestemt ikke er ufarligt, da mange af numrene benytter sig af både livsfarlig mekanik og faldlemme. Det lykkes dog borden at få overtaget, da han opfinder illusionen “Den transportable mand”. Og tricket er imponerende. Borden går gennem en dør i den ene ende af scenen og kommer næsten samtidig ud af en anden dør i den anden side af scenen. For at det ikke skal være løgn sender han først en hoppebold hen over scenen, som han selv kommer ud i den anden ende og griber.

Dette trick rider Angier som en mare. Han laver en efterligning med en dublet, men dubletten må nødvendigvis være den, der kommer frem tilsidst og høster hæderen for the prestige. Det er ikke godtnok for Angier. Han tvinger Borden til at afsløre hemmeligheden og Bordens svar er Tesla. Angier kontakter derfor elektroingenøren Nikola Tesla, der udvikler et elektrisk apparat til ham, der synes at gøre tricket muligt. Mere skal ikke afsløres her, men gåden om apparatet og den transportable mand bliver først afsløret til sidst.

Jackman og Bale er begge magiske i deres præstationer. Og begge har spændvidden til at kunne have spillet hinandens roller, hvis det er. Michael Caine bliver man bare aldrig træt af. Og som andre af de gamle drenge er han næsten bedre efter at have rundet de 60 og giver den vigtige birolle den rette substans. Scarlett Johansen bør nævnes, men Rebecca Hall er mere udfordret som Bordens kone og klarer det fint.

Film er en illusion og en film, der handler om illusioner, er en film, der mere en vanligt prøver at narre og forføre publikum. Det er lykkedes til fulde med the Prestige. Christopher Nolan strøer bevidst spor og tvetydigheder ud gennem hele filmen. Det ved man bagefter. Alene af den grund får man lyst til at se filmen igen med filmens undertitel i baghovedet: are you watching closely?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.