Min Kindle og mig

Efter at have læst et par bøger på tablet og iPad fik jeg mere og mere lyst til at prøve en rigtig e-bogslæser. Jeg har tidligere stået med en rigtig Kindle, en Sony Reader og (vistnok) en Nook i hånden, da vi havde digitale saloner på biblioteket. Det ligger en del år tilbage, og e-bogslæserne var ikke specielt gode. De skulle styres med knapper, wifi virkede sjældent, og de var så langsomme, når du interagerede med dem, at du ofte var i tvivl, om du nu havde trykket det rigtige sted.

De er dog gode at læse på. Det er der ingen tvivl om. E ink-teknologien, som alle e-bogslæsere bruger, er virkelig smart. Det er et forsøg på at lave papir elektronisk frem for at bruge en skærm. Fordelene er, at E ink er let at læse på uden at trætte øjnene, og du kan læse på det i sollys eller i stærkt lys uden genskin. Derudover så bruger det ikke særligt meget strøm. En opladning kan sagtens holde en måned.

Fordelene ved en dedikeret e-bogslæser er derfor tydelige. De var dog præget af at være lidt bagud rent teknisk. Uanset fordelene, så havde de svært ved at konkurrere med tabletter og iPads. De blev dog hele tiden bedre.

Amazon Kindle

Som tiden gik var det også tydeligt, at Amazons Kindle endte med at blive standarden. Der findes alternativer, men i alle tests ender Kindle altid med at vinde. Så jeg kunne godt se, at det var en Kindle, jeg skulle have. Jeg så gerne, at der var et bedre alternativ, for jeg bryder mig ikke om, at Kindle er så låst til Amazons økosystem. Og for det ikke skal være løgn, så bruger Amazon i deres Kindle filformatet Mobipocket (.mobi), og ikke det mere officielle Epub-format (.epub).

Det stoppede mig dog ikke fra at ville have en Kindle. Det hjalp også på det, at en kollega talte meget varmt om den og lod mig studere hendes. Den var virkelig fed. Derudover vidste jeg, at jeg med programmet Calibre sagtens kunne fylde indhold på den uanset filtype og uden om Amazon. Godt nok ikke via wifi, men det var til at leve med.

Så fik jeg min Kindle

Det første der slog mig, da jeg fik den, var størrelsen. Den er så lille. Ikke meget større end en lille paperback. Det er lidt overraskende, da de fleste bøger er en smule større. Størrelsen har dog vist sig at være helt perfekt. Den ligger godt i hånden og kan faktisk være i de fleste lommer. En ting du også skal huske på med en e-bogslæser, er, at du kan ændre skrifttype og størrelse. Er det for småt kan du gøre teksten større. Er du til skrifttyper enten med eller uden seriffer (fødder), så kan du også vælge det.

Som en konsekvens af det, så mister sidenummeringen også sin værdi. Sætter du skifttypen op så vil en enkelt side fylde mere, end det du ser på skærmen. Skrifttyper fylder også forskelligt og både margen og linjeafstand kan også ændres. Derfor har nogen fundet på “Location”, som tæller tegn i stedet og grupperer dem i klumper på 125 tegn. Sådan en klump får så et Loc-nummer. Jeg kan ikke lige få øje på fordelen. Sidenumre kender jeg og det giver mig et billede af, hvor lang en bog er, og hvor langt der er til næste kapitel. Så kan det godt være at et skærmbillede ikke er en side, men kun 3/4 eller lignende. Men det gør ikke så meget, for en Kindle fortæller dig i stedet i bunden hvor mange minutter, der er tilbage af et kapitel. Den lurer din læsehastighed og baserer det på det. Det er en stor hjælp, når du ikke har en fornemmelse af, hvornår kapitlet slutter.

Baggrundslys

Som sagt kan du sagtens læse i solskin, men du kan også læse i mørke. Der er nemlig baggrundslys i en Kindle. Det er virkelig smart, for så behøver du ikke have lyset tændt for at læse. Også en stor fordel, hvis du deler soveværelse med en lysfølsom person eller er i et mørkt fly eller tog.

Calibre

Det er meningen, at du bruger din Kindle til at købe dine bøger hos Amazon. De har jo også verdens største udvalg af bøger. De er heller ikke specielt dyre. Til gengæld er de jo så på engelsk. Det er dog blevet mere almindeligt for danske forlag at udgive deres titler som e-bøger. Tellerup gør det med alle deres titler, så hvis du køber en bog hos dem, så får du e-bogen med. Andre sælger tingene hver for sig.

Politiken Books har en “Send til Kindle”-funktion, og der er også andre måder at sende på, men uanset hvad, så vil der være en del bøger, som du selv må lægge ind i din Kindle. Her kommer programmet Calibre ind i billedet. Det er faktisk et ret fedt program. Lavet af en fyr der hedder Kovid Goyal, som bare synes, at det skal være let at lægge bøger på sin e-bogslæser, og at du selv skal kunne bestemme over dit digitale bibliotek. Calibre er derfor Open Source og videreudvikles nu af et dusin programmører.

Det er et virkelig enkelt og smidigt program. Du tilføjer bare dine bøger til Calibre, og så sender du det til din Kindle. Den finder selv ud af konvertere det til det rigtige format (.mobi) undervejs. Det er i øvrigt ikke ualmindeligt, at e-bøger kommer i pakker med flere formater, fordi der ikke rigtig er en standard. Programmet er så også en database, der holder øje med din samling og har den gemt i en mappe på computeren. Derudover kan du læse bøgerne i programmet. Det kan også nogle andre ting, som jeg ikke bruger. Du kan f.eks. hente artikler på nettet og lægge på din Kindle.

Programmet minder faktisk om de programmer, som du bruger til at lægge tags, covers og andet data i mp3-filer. Det er bare til bøger. Sådan noget kan jeg godt blive helt bidt af og bruge tid på, men det får jeg ikke læst nogle bøger af. Jeg kan dog ikke nære mig for nogle gange at finde et bedre omslag/cover. Jeg har også været inde og justere, hvordan bogserier kommer med i titlen. Hvilket nummer en bog har i en given serie, synes jeg er virkelig vigtigt, men det understøttes ikke konsekvent, selvom dataene sagtens kan håndteres af de forskellige formater. For at gøre en lang historie kort, så vil jeg gerne kunne se, at eksempelvis “Engle & Dæmoner” af Dan Brown er den første Robert Langdon-historie. Derfor er den i mit Calibre-bibliotek og på min Kindle gemt som:

Robert Langdon 1 – Engle & Dæmoner

Det synes jeg er smart. De fleste bøger er jo en del af en serie efterhånden.

Goodreads

Den er også i kontakt med Goodreads, hvilket er meget positivt. Dine forskellige lister derfra er tilgængelige. Særligt to-read-listen er rar at have. Jeg er meget stor fan af Goodreads og er glad for, at der endelig er en velfungerende tjeneste for bøger. En der også er et socialt medie og spiller sammen med de andre sociale medier. Integrationen med Kindle spiller nu ikke 100%. Jeg har syv bøger på min to-read-liste, men min Kindle viser kun to. Det er nok bare en fejl, der vil blive rettet.

Brugerfladen

Brugerfladen er udmærket indrettet og med fokus på dit eget bibliotek, men også med tæt kontakt til Amazon. Din konto med dit tilknyttede købekort er kun et klik væk, og så er bogen i din samling. Det er ret godt. Men som det fremgår af ovenstående, så er det ikke det, jeg benytter mig allermest af.

Konklusion

Jeg må sige, at jeg er mere end almindeligt tilfreds med min Kindle. Den er godt skruet sammen. Både selve apparatet, som har en god størrelse og betjeningen som foregår på en enkel måde med skærmen. Den reagerer ikke som din telefon eller andre skærme, men den er ikke så sløv, at du bliver irriteret. Jeg har også købt et cover med klap til den, som er ret lækkert og klappen fungerer samtidigt som en tænd/sluk-knap via en magnet. Smart og bekvemt.

Jeg anbefaler enhver, der er glad for at læse, at få en. Ja, det er ikke det samme som en rigtig bog. Bøger dufter på en bestemt måde, de har et flot omslag og de kræver ikke strøm. Til gengæld er en Kindle ikke kun én bog, men flere hundrede bøger og med flere tusind bøger et klik væk, og den er bare virkelig praktisk og nem at have med at gøre.

Her kan du købe en Kindle

Du behøver ikke købe din Kindle hos Amazon. Flere danske butikker sælger dem. Den danske netbutik KindleShop har specialiseret sig i at sælge Kindles, og er også den billigste, så dem vil jeg anbefale. De har også det største udvalg af tilbehør til en Kindle.

12 tanker om “Min Kindle og mig”

 1. Jeg elsker min kindle! Jeg læser alligevel altid bøger på deres original sprog, så for mig var amazon udelukkende en fordel, især fordi amerikanske bøger bare er billigere end danske. Jeg købte den da jeg flyttede i studiebolig, en etværelses. Der var umuligt plads til min kæmpe samling, men med en kindle, kan jeg have alle mine bøger med mig over alt – hvilket især er fantastisk, hvis man har lang tid i bussen, toget eller whatever. Jeg vidste ikke, man kunne købe Politiken bøger til Kindle – tak for tip! (Og så er de bedre for miljøet).

 2. Hej Mark, Jeg er også kommet på Kindle-bølgen. Den er super god og jeg har afprøvet den sydpå i strålende sol – ingen problemer. Og tænk at have 250 bogtitler med i kufferten :) Jeg har bare et enkelt men…. jeg kan simpelthen ikke se at der er en funktion hvor jeg kan læse kort hvad bogen handler om. Altså som når man lige tjekker bagsiden på en bog. DET savner jeg lidt – jeg kan simpelthen ikke huske hvad alle bøger handler om ud fra titlen – og jeg har efterhånden downloadet en del fra Politikens Riidr også. Har du et tip??

  1. Desværre så synes Amazon ikke, at de data er relvante. Det giver ingen mening overhovedet. Jeg har en mistanke om, at de helst ser, at du går ind på deres websted for at læse den slags – og evt. køber en bog mere, nu du er der.

   Hvis du bliver gode venner med Calibre, så kan du der se “bagsiden” af bogen. For dataene er der som regel. Og ellers kan du via Calibre nemt tilføje dem. Calibre går simpelthen ud og finder dem på nettet.

   Ellers vil jeg foreslå, at du bliver gode venner med GoodReads. Det er virkelig en god tjeneste.

 3. Er der nogen herinde der kan fortælle om der er mulighed for at dele de læste og de ulæste op i forskellige biblioteker ?
  Er absolut ikke god til engelsk, så måske det står der, men det har jeg jo så ikke så meget ud af.
  Jeg elsker min kindle og har haft den en hel del år. Skønt ikke at skulle slæbe 8-10 bøger med på ferie.

 4. Hej Mark. Jeg har efterhånden fået flere venner med på Kindl-bølgen og det er jo skønt. Vi har bare et enkelt issue. Før i tiden lånte vi jo bøger af hinanden – men er det en saga blot?? Jeg har forsøgt at overføre et par bøger ved at ændre kindl e-mailen i Saxo og riidr. Men vi kan ikke rigtig få det til at virke. Er det Amazon der har lukket for os her?? Mvh Line

  1. Hej Line

   Du kan sætte din Kindle til din computer med usb-kablet. Så dukker den op i Stifinder på samme måde som en usb-stick eller lign. Som et ekstra drev. Hvis du åbner det, så ligger dine e-bøge ri mappen “Documents”. Ikke i “Books”, som man skulle tro. I den mappe ligger de bøger, du specifikt har købt hos Amazon.

   I mappen “Documents” finden du en masse mapper med dine bøger. Dem kan du enten flytte eller kopiere ud på computeren. Filen skal hedder enten epub eller mobi til sidst. Dem der hedder mobi er kun til Kindle epub er til alle andre læsere. Så det er en god ide at sende begge filtyper. Eller dele hele mappen.

   Og så kan du sende dem via e-mail eller dele via Google drev, Dropbox eller lign.

   Du kan også installere programmet Calibre, som jeg også nævner her i indlægget. Det er et rigtig godt program. Der kan du tilføje og fjerne bøgerne. Den opretter et bibliotek på din computer. Det skal du lige finde (du vælger det selv ved installation), men derfra kan godt kopiere bøgerne ud. Lad være lægge dem ind den vej. Der er det bedst at bruge Calibre.

   Det er forholdsvist nemt at have med at gøre. Bøgerne er jo bare filer.

   Og lad endelige være med at ændre Riidr eller Saxo e-mailen. Det er ikke måden at gøre det på.

 5. Hej Mark

  Har haft min kindle i mange år (er faktisk på nummer 2) og elsker den. Eneste minus for mig er, at som medlem af fx Mofibo eller Saxo kan man streame lydbøger gratis til sin tablet, men ikke til sin Kindle. Kan Calibre også bruges her, så man slipper for at betale for bogen (ud over at man jo også betaler for sit medlemsskab til en af de to tjenester)? vh Eva

 6. Hej Mark – kan godt se det er et ældre indlæg men håber jeg kan spørger dig alligvel. Jeg har her efter næsten 2 år med min kindle, som jeg er meget glad for – fundet ud af at jeg fra SAXO og politikken kan sende til min kindle. Ellers har jeg udelukket brugt Calibre. Så nu har jeg forsøgt at sende til min kindle. Modtager mail som jeg skal bekræfte og nu er den sendt til mit bibliotek. Men den når aldrig frem. Har du en ide om hvad der går galt for mig. ?
  vh Hanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.