Hvis du skal se lidt på trends og udvikling i webstederne på internettet i de sidste 20 år, så vil jeg mene, at der er fire store milepæle. For 20 år siden skulle alle firmaer have deres eget websted på nettet. Deres online-tilstedeværelse. Fem år efter var det blevet nødvendigt og essentielt at styre dette websted med et CMS – et Content Management System.
Content Management
Der var derfor firmaer, der kappedes om at lave sådan en løsning og tage mange penge for både deres løsning og dens vedligeholdelse. Rigtig mange penge. Flere hundrede tusinder af kroner, hvilket er vildt at tænke på i dag, hvor Open Source har gjort den slags både gratis og hvermandseje. Og sådan skal det også være.
Nettet bliver socialt
For omkring ti år siden blev internettet socialt. MySpace, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram dukkede op og nu handlede det om at få sit websted til at fungere i samarbejde med de sociale medier. Og endelig har det i de sidste fem år handlet om at lave netbutikker.
Netbutikker
Langsomt, men sikkert, skulle alle websteder, store og små, sælge et eller andet. Det kunne være i det små i form af en e-bog eller en håndfuld produkter. Typisk forskellige kursusforløb, videovejledning, digitale downloads eller medlemskaber af den ene og den anden slags. De mere omfattende netbutikker prøvede at gøre det samme som de “rigtige”, det vil sige Amazon og andre store firmaers egendesignede netbutikker. Det kunne lade sig gøre ved at kode det selv. Der var også Open Source-løsninger, men de var meget svære at gå til. Så mange ventede på, at WordPress – som mange bruger og de fleste kan finde ud af sætte op – også fik nogle butiksløsninger. Vel at mærke nogle løsninger, der var lige så lette at sætte op som WordPress selv.
WooCommerce bliver standarden
De løsninger dukkede op for omkring fem år siden. Igen var der flere der sloges om brugernes gunst, men WooCommerce endte med at blive det mest populære. Så nu hedder standarden WooCommerce. Det blev senere opkøbt af Automattic og udvikles nu sideløbende med resten af WordPress.
Jeg må med på vognen
Så jeg har længe gået og taget tilløb til at lave en netbutik. Jeg bliver spurgt temmelig ofte, om jeg kan hjælpe nogen i gang med et websted. Og det slår aldrig fejl. De vil gerne præsentere sig selv, måske lave nyhedsbrev og have Facebook-side. Og så skal der lige være en netbutik. Selv personer, der mest ønsker sig online-visitkort på nettet med deres ydelser og kompetencer. De slutter gerne af med at sige, at de vil også gerne sælge nogle kurser eller den her e-bog. Der er bare lige den detalje ved det, at uanset størrelse, så er en butiksløsning et større projekt i sig selv.
Men det er der, vi er i dag. Netbutikker er det, folket vil have. Og nu har jeg også lavet en netbutik – Niibuhr.dk. En butik der sælger smykker med romersk glas.
Jeg har været lidt nervøs for at tage skridtet. For det første, fordi jeg ved at netbutikker er temmelig komplicerede og kreditkortløsninger kan være meget bøvlede. For det andet, fordi de virkelig skal virke. Brugerne skal kunne gå til det på en nem måde. De skal vælge varer, gå kassen, betale, pengene skal trækkes, det skal være sikkert og trygt, og der skal ikke opstå fejl.
Smykker med… romersk glas?
Jeg blev kontaktet af Brian Viuf Christensen og spurgt, om jeg ville hjælpe med at løfte en netbutik. Han har én i forvejen, men var ikke rigtig tilfreds og ville gerne se, hvordan det ville gå med en netbutik i WordPress i stedet. Det er netbutik, der sælger smykker med romersk glas.
Kort fortalt gjorde romerne glas til hvermandseje, og derfor kan du i mellemøsten finde meget velbevaret glas, som har ligget i jorden eller i sandet og over årene har fået patina og er blevet flot og farverigt. Guldsmede kan så tage de små glasstumper og putte dem i ringe, halskæder og øreringe, og så har du smykker, som altså er pyntet med glas, der er 2000 år gammelt. Jeg synes med det samme, at det var spændende produkt og ville gerne hjælpe med at sælge det.
Baby steps
Det var også en klar fordel, at der sådan set var en butik oppe at køre, og jeg ville derfor sideløbende og i ro og mag kunne sætte en butik op. Med alle de spændende og ukendte udfordringer det nu rummede. Skulle det vise sig, at jeg ikke magtede opgaven eller havde tiden til det, så var der ingen skade sket. Ambitionen var bare at oprette en håndfuld produkter til at starte med og med tiden – forhåbentligt – flytte resten over i den nye butik og afvikle den gamle.
Wow WooCommerce
Så jeg fik mulighed for at kaste mig over eller rettere ud i WooCommerce. Og jeg må sige, at jeg forstår godt, hvorfor det er så populært. Det er en fornøjelse at arbejde med. Du bliver nærmest taget i hånden, efter det er installeret. Derudover er der virkelig mange vejledninger at finde. Også fra WooCommerce selv. Administrationen er enkel og overskuelig, og alligevel virker det som om, der er tænkt på alt. WooCommerce skulle jeg være begyndt på at bruge for længe siden.
Betalingsgateway og indløsningsaftale
Første skridt er at få betalingen til at virke. Brugerne derude er forvente. De vil bruge kreditkort. Selvom f.eks. PayPal er en fin løsning – og du faktisk kan bruge kreditkort med den – så stejler en del over det. De tror, at de skal have en PayPal-konto og et klik væk er der en butik, der sælger det samme, der ikke bruger PayPal, og så vælger brugeren den. Så kreditkort kommer du ikke uden om. Lige om lidt vil MobilePay være forventet alle, men ikke helt endnu, så det vil vi ikke tilbyde i første omgang.
Almindeligt Dankort er for dyrt
Vi droppede også almindelig Dankort (dvs. uden Visa) i første omgang. Fordi vi vil starte i det små, og fordi at Dankort kræver en indløsningsaftale med Nets. De har monopol på det, og deres priser er derefter. Givet vores varer er smykker, det vil sige, at kunderne hovedsagligt er kvinder, så har vi også en forventning om, at de ikke er helt fremmede over for at bruge Visa. De kvinder jeg kender, vil i hvert fald ville ikke lade sig nøje med et almindeligt dankort, når de handler på nettet. Det indsnævrer mulighederne for at shoppe betydeligt.
Vi har dog også PayPal. Hvis nogen nu synes, det er rart at bruge. MobilePay kommer vi, som nævnt, heller ikke uden om senere.
Lækre produktbilleder
Siden og netbutikken er nu oppe og køre og varerne er på plads. Sådan da. Nu handler det om præsentation. Siden skal præsentere sig selv godt. Det giver jo sig selv, og da vi sælger smykker, så skal der jo tages nogle gode billeder. Der er til et indlæg for sig selv om bare det. Det er virkelig svært at tage gode billeder af smykker. Vi har bl.a. købt et kamera og et minifotostudie. Men lige nu har vi arbejdet på at præsentere billeder ensartet. Vi har derfor valgt, at de alle skal være kvardratiske og på den samme baggrund. Senere skal vi have nogle ordentlige fotos med modeller også. Vi er ikke helt tilfredse med de nuværende billeder, men de fungerer. Jeg må indrømme, at jeg ikke havde regnet med, at lige den del af projektet ville give så mange hovedbrud. Jeg har fornyet respekt for dem, der lever af at tage den slags billeder.
Salg, salg, salg
At sætte butikken op er selvfølgelig en udfordring, men en butik er jo ikke meget værd, hvis der ikke er noget salg. Derfor har vi også dykket ned i SEO, AdWords, AdSense og affiliate-muligheder. Vi vil, naturligvis, også stirre intenst på statistikken fra Google Analytics. Det er jo det helt essentielle ved sådan noget som dette. Hvilke produkter sælger? Hvilke gør ikke og hvorfor? Skal vi satse på dem der sælger eller prøve at give andre mere eksponering? Hvilke søgeord sender brugerne hen til siden og er der nogle, vi ikke har tænkt på?
Også er der de sociale medier og nyhedsbreve, som skal oprettes og plejes. Håndteringen af ordrer, varelager, forsendelse og al den slags. Det kunne jeg også skrive en masse om.
Lang vej endnu
Kort sagt er der masser af udviklingspotentiale og lærerige udfordringer i butikken. Nu og i fremtiden. Men lige nu er jeg glad for at have løftet min første netbutik, og glæder mig over at kunne sætte lige den kompetence på cv’et og tilbyde det som en ydelse/produkt/løsning, når jeg bliver spurgt.